
За словами дослідників, ці білі смуги вказують на щось “погане”.
Цим смужкам є пояснення / фото ua.depositphotos.com
Хоча смажена курка і будь-які її частини стали невід’ємною частиною для багатьох людей у теперішній час, так було не завжди. На початку XX століття кури в основному цінувалися за їхню здатність нести яйця. На обідній стіл вони потрапляли, як правило, тільки після того, як завершували “кар’єру” несучок.
Усе змінилося з появою бройлерних курей (вирощуваних виключно заради м’яса) та аграрною революцією, яка уможливила масове виробництво птиці, пише IFL Science.
За даними Міністерства сільського господарства США, популярність курячого м’яса почала зростати в 1940-х роках і в підсумку 2010 року обігнала яловичину, ставши улюбленим м’ясом у країні. Однак, незважаючи на те, що ці нововведення зробили курку доступнішою і дешевшою, стрімке зростання виробництва бройлерів вплинуло на якість самого м’яса. Наприклад, ви могли помічати білі прожилки на сирому курячому філе.
Відео дня
У 2013 році вчені-дієтологи з Болонського університету вивчили хімічний склад курячого м’яса з такими прожилками і повідомили про “істотне погіршення його харчової цінності”. Як помірний, так і виражений ступінь білих смуг вказували на вищий вміст жиру, зниження рівня білка і більшу кількість колагену – тобто нижчу якість білка.
Якщо зазирнути глибше в цифри, дослідники виявили: куряча грудка без білих прожилок містила близько 0,78% жиру, в той час, як при помірному і вираженому прояві білих смуг вміст жиру становив уже 1,46% і 2,53% відповідно. Ці цифри можуть здатися незначними, але вони означають збільшення вмісту жиру на 87% і 224% відповідно. Крім того, рівень білка в курячому м’ясі з вираженими білими прожилками знижувався на 10%, а з помірними – на 5%.
Вчені пояснюють появу білих смуг повсюдним використанням сучасних гібридних порід курей, виведених спеціально заради швидкого росту і набору маси. У 1925 році курці в середньому було потрібно 112 днів, щоб досягти “ринкового віку”. Сьогодні це займає всього близько 6 тижнів. При цьому сучасні кури приблизно вдвічі більші за своїх “колег” із 1950-х років.
Автори дослідження стверджують, що “хімічний склад філе з білими смугами може бути наслідком дегенеративного процесу в м’язових волокнах” і припускають, що інтенсивна селекція призвела до “змін в анатомії та метаболізмі м’язів”.
Інші цікаві новини про продукти харчування
Раніше УНІАН повідомляв, що корисніше – лосось чи курка. Обидва варіанти чудово підходять для включення в раціон. Але важливо пам’ятати, що вони відрізняються в поживній цінності.
Крім того, дієтологи назвали 7 продуктів, які не шкодять фігурі. Ви можете їсти їх у великих і навіть величезних кількостях і навіть не боятися, що це якось позначиться на вашому організмі.